GIM

graviditetsillamående

Illamående utgör inte i regel någon risk för graviditeten eller för den gravida kvinnan men kan vara mycket besvärande. Eftersom det är något vanligare hos kvinnor som väntar fler än ett barn kommer vi att diskutera detta i korthet.

Illamående och kräkningar är hos många kvinnor det första tecknet på graviditet. Ungefär 80-85 procent av alla gravida kvinnor lider i större eller mindre utsträckning av illamående. Hos över hälften är illamåendet så allvarligt att de också har kräkningar.

Vid ihållande kräkningar, viktminskning och uttorkning talar man om hyperemesis gravidarum. Detta är ganska ovanligt och förekommer främst under den första hälften av graviditeten. Hyperemesis gravidarum kan vara följden av både psykiska och fysiska åkommor, men i regel är orsaken okänd. Det finns ett samband med mängden graviditetshormon som produceras. Kvinnor som bär fler barn löper därför en ökad risk att drabbas av hyperemesis gravidarum. Det är ytterst få kvinnor som är i behov av läkarvård för denna typ av besvär. Blod- och urinprov som visar på uttorkning kan bekräfta diagnosen. Gränsen mellan “normala” graviditetskräkningar och hyperemesis gravidarum är emellertid inte alltid lätt att avgöra. Normala graviditetskräkningar kräver i regel ingen specifik behandling. Ofta blir det bättre av den allmänna rekommendationen att äta lite men ofta. För det mesta upphör kräkningarna av sig själv under graviditetens första tre månader.

Om det är tal om ihållande kräkningar i kombination med viktminskning och uttorkning, kan det bli nödvändigt att läggas in på sjukhus. I regel avtar problemen snabbt när kvinnan väl är på sjukhus. I vissa fall måste man tillföra vätska intravenöst för att ersätta den vätska kroppen förlorat. Det är ovanligt att drabbas av vitaminbrist, men om kräkningarna pågår länge kan det ibland vara nödvändigt att tillföra vitaminer (framför allt vitamin B1). Det krävs inga specifika åtgärder vad gäller kosten. Även om det kan vara mycket påfrestande är det lugnande att veta att prognosen för den gravida kvinnan och hennes barn vanligtvis är god.


Kommentarer
Postat av: Sara

Usch, hoppas att du blir av med detta illamående och slipper ha det som lillasyster Eva, hon spyr ju än och ska ha om

Ngr dagar. Själv fick jag må bra hela graviditeten. Hade en kompis som blev inlagd på sjukhus med dropp och jag kan glädja dig med att det gick över efter första trimestern. Lycka till och kram.

2010-11-23 @ 19:19:19
URL: http://sara82.blogg.se/
Postat av: Idah

Uscha, tänker på dig hjärtat<3

2010-11-23 @ 21:15:24
URL: http://iidahjohansson.blogg.se/
Postat av: Madelene Östman

Ja, fy stackars Eva:-/ jag hoppas inte ja behöver gå så länge. Hoppas allt är bra med dig å lilla flickan. Kram



IDAH: Tack Gumman..

2010-11-24 @ 09:01:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0